Gotowanie świeżego, mrożonego makaronu wymaga trochę więcej wysiłku niż gotowanie zwykłego makaronu suszonego. Dlatego przygotowaliśmy klika wskazówek.

  • Nie rozmrażaj makaronu. Makaron prosto z zamrażarki włóż do garnka z dużą ilością osolonej, gotującej wody.
  • Gotuj zgodnie z czasem wskazanym na opakowaniu – od 2 do 9 minut w zależności od rodzaju makaronu.
  • Ugotowany makaron al dente odcedź. Nie przelewaj zimną wodą.
  • Podawaj na gorąco.

WSKAZÓWKI:
Woda: Aby makaron się nie sklejał użyj co najmniej 1 litr wody na każde 100 gramów makaronu.
Sól: użyj 1 łyżkę stołową na ok 4,5 litra wody.

Jeśli zamrożony makaron jest sklejony nie rozdzielaj go ręcznie – makaron sam się rozdzieli pod wpływem gorącej słonej wody.

English