Blog

30 Lis 2018

Świeże makarony Perino
Cała prawda o pasta fresca


Co to jest pasta fresca?

Nie wątpimy, że wiedzą to wszyscy nasi klienci, wśród których nie brakuje najlepszych w Polsce szefów kuchni. Ale zdajemy sobie sprawę, że sektor HoReCa i świat polskiej gastronomii nieustannie wzbogaca się o nowe osoby, które uczą się dopiero branży i właśnie z myślą o nich pragniemy opowiedzieć o pasta fresca. A więc co to jest? Najprościej ujmując sprawę są to makarony świeże, głęboko mrożone. Tylko tyle i aż tyle. Spora część osób tego nie wie, ponieważ świeży makaron to produkt wciąż mało znany w wielu częściach Europy. Zdecydowana większość konsumentów przyzwyczajona jest po prostu do dostępnego w detalicznej sprzedaży makaronu suszonego. Rzecz jasna nie we Włoszech, gdzie powstała kultura spożywania świeżego makaronu. W Italii jest nawet osobny zawód dla osób, które profesjonalnie zajmują się udoskonalaniem produkcji makaronu. Il pastaio to zatem osoba specjalizująca się tylko i wyłącznie w sporządzaniu tego specjału i często poświęca wiele lat, aby dopracować swoje przepisy i dojść do perfekcji w tej jednej tylko dziedzinie. Zaryzykujemy stwierdzenie, że w Polsce to nasza firma – Perino jest takim „il pastaio”.

Krótki czas gotowania makaronu to jedna z głównych zalet

Bądźmy szczerzy – włoski specjał pasta fresca jest smaczniejszy i prostszy w przygotowaniu w restauracyjnej kuchni niż makaron tradycyjny. Na temat jego produkcji uczyliśmy się od najlepszych – o czym dokładnie piszemy w artykule „Perino & pasta fresca. Idealny duet z włoską tradycją w tle”. Gdybyśmy mieli zareklamować jednym zdaniem nasze makarony, które powstają na bazie oryginalnych, włoskich receptur, napisalibyśmy, że to: subtelność smaków, wszechstronność zastosowań i nieograniczone możliwości kulinarnych kreacji. Ale skupmy się na konkretach!

  1. Krótki czas gotowania
    Nasze makarony zostały wyprodukowane z myślą o restauracjach, w których liczy się ekskluzywna karta menu oraz maksymalnie skrócony czas wydania dań. Bez wątpienia nie ma na świecie klienta, który lubi długo czekać na swoje zamówienie… Między innymi dlatego właśnie makarony Perino cieszą się takim uznaniem szefów kuchni. Co więcej, możliwość przygotowania dań „al. momento” sprawia, że klient otrzymuje makaron zawsze al dente – czyli taki, jak w prawdziwej włoskiej restauracji.
  2. Głębokie mrożenie = tylko naturalne składniki
    Produkowane przez nas makarony są świeże i gotowe do użycia, a jako sposób ich przechowywania wybraliśmy głębokie mrożenie. Nie jest tajemnicą, że tę metodę można stosować wyłącznie w sytuacji, kiedy do produkcji używane są wyłącznie naturalne składniki. Jak się zatem łatwo domyślić, tylko takich używamy. Przy czym warto podkreślić, że stawiamy wyłącznie na te najlepsze, importowane najczęściej z Włoch. Nie bez znaczenia jest także fakt, że głęboko mrożone produkty zachowują swoje wartości odżywcze oraz oryginalny smak.

Pasta fresca w kuchni – kilka porad

Nasi klienci wiedzą, że zawsze mogą na nas polegać w kwestii wszelkich informacji na temat oferowanych produktów, sposobu ich przygotowania, a nawet wsparcia kreatywnego we wspólnym opracowywaniu dań do karty menu z wykorzystaniem produktów Perino. Tutaj chcemy jednak przedstawić kilka najpopularniejszych zagadnień, związanych z pasta fresca w kuchni restauracyjnej.

  1. Gotowanie świeżego, głęboko mrożonego makaronu
    Nie wolno dopuścić do rozmrożenia makaronu, dlatego bezpośrednio po wyjęciu z zamrażarki należy umieścić go w garnku z dużą ilością osolonej wody. Czas gotowania jest zawsze podany na opakowaniu i jest to od 2 do 9 minut – w zależności od rodzaju produktu. Następnie ugotowany makaron al dente trzeba odcedzić. Uwaga! Nie przelewamy go zimną wodą! I podajemy oczywiście na gorąco. A co zrobić, aby się nie sklejał?
    – Woda: użyj co najmniej 1 litr wody na każde 100 gramów makaronu.
    – Sól: użyj 1 łyżkę stołową na ok 4,5 litra wody.
    I jeszcze jedna rada na koniec: jeśli zamrożony makaron jest sklejony – nie należy rozdziela
    go ręcznie – sam się rozdzieli pod wpływem gorącej, słonej wody.
  2. Podawanie makaronu
    Nasze makarony można podawać z różnego rodzaju sosami lub jedynie przyprawione oliwą, ziołami i parmezanem. Na lekki posiłek przeznacza się około 100 g świeżego makaronu na osobę, a na danie główne – około 120 – 150 g.
  3. Przechowywanie makaronu
    Produkty Perino należy przechowywać w temperaturze -18°C, a termin przydatności to dwanaście miesięcy. W tym czasie makarony nie stracą właściwości odżywczych, a po odpowiedniej obróbce termicznej będą zachwycać smakiem, barwą i kształtem.