W Perino produkty są głęboko mrożone
Dlaczego tak się dzieje? Bo to naprawdę najlepsze rozwiązanie dla sektora HoReCa, który jest grupą docelową działalności naszej firmy. Zakładając oczywiście, że restauratorzy i szefowie kuchni chcą serwować produkty o niezmienionej barwie, smaku, elastyczności i o tych samych wartościach odżywczych. Ktoś powie, że najlepiej jest zawsze podawać tylko świeże produkty, najlepiej takie prosto z łąki… No i ów będzie miał oczywiście rację, ale rzeczywistość gastronomiczna jest inna i żywność mrozić trzeba. Ważne jednak, by robić to profesjonalnie! Niestety najczęściej mrożenie wygląda tak, że nadwyżka produktów w lokalach jest wrzucana do zamrażarki. Po rozmrożeniu okazuje się jednak, że ten sam produkt już nie wygląda tak samo… Wie o tym każdy kucharz – czy to profesjonalny czy gotujący we własnym domu. Dlatego też w Perino wyspecjalizowaliśmy się w głębokim mrożeniu pasta fresca – świeżych makaronów i innych wyrobów z ciasta makaronowego. Korzenie naszej firmy zostały we Włoszech i właśnie stamtąd czerpiemy najlepsze wzorce. Produkujemy tak, by nasze makarony po rozmrożeniu wyglądały i smakowały dokładnie tak samo, jakby nie były poddawane temu procesowi. I to przez cały rok!
Nowoczesna technologia w mrożeniu
No dobrze… czas na konkrety. Jak to się dzieje, że my potrafimy „mrozić lepiej”? Otóż stosujemy najnowocześniejszą technologię, której zadaniem jest maksymalne utrwalenie walorów organoleptycznych naszych produktów i ich wartości odżywczych. Jako alternatywę do stosowania konserwantów lub innych, mniej wydajnych metod. Jest to tak zwane „głębokie mrożenie”, które w żaden sposób nie wpływa na parametry żywności. I chcemy wyraźnie podkreślić, że przeprowadzenie tego procesu jest możliwe wyłącznie w sytuacji, kiedy w produkcji stosowane są tylko naturalne produkty! Czyli dokładnie takie, jakich my używamy. Podczas tradycyjnego mrożenia na powierzchni produktu tworzą się dość duże kryształki lodu, które niestety uszkadzają strukturę. Dlatego też po rozmrożeniu żywność nie wygląda tak samo, a przy okazji traci wartości odżywcze. Głębokie mrożenie przeprowadza się znacznie szybciej – szokowo, a kryształki lodu są nieduże. Dzięki temu dopasowują się do komórek produktu i nie naruszają tkanki. Tak więc obniżenie temperatury naszych makaronów w krótkim czasie powoduje, że po rozmrożeniu jest dokładnie taki sam, jak przed. Jest świeży.
Głębokie mrożenie to korzyści dla gastronomii
Przyjrzyjmy się naszym produktom pasta fresca z punktu widzenia restauratorów i szefów kuchni. Jakie zalety (oczywiście oprócz wybitnego smaku, najwyższej jakości i bogatej oferty) ma kupowanie świeżych, głęboko mrożonych produktów od Perino?
- Wygodne, bezpieczne przechowywanie
Nasze produkty należy przechowywać w temperaturze -18°C i właściwie na tym kończy się cały proces magazynowania. Produkt jest bezpieczny, nic się z nim nie stanie, nie zmieni swoich właściwości. Nie rozmrażamy go przed gotowaniem, a po prostu wrzucamy bezpośrednio do garnka. - Wyjątkowo łatwe przygotowanie
Pasta fresca wrzucamy do garnka, gotujemy od 2 do 9 minut (czas jest zawsze podany na opakowaniu), odcedzamy i właściwie danie jest gotowe. Produkty wyglądają, jak zrobione przed chwilą – mają idealną barwę, kształt, teksturę i oczywiście smak. - Długi termin przydatności
Przypomnijmy, że jest to produkt świeży, a mimo to (dzięki technologii głębokiego mrożenia) ma aż 15 – miesięczny okres przydatności do spożycia. - Permanentny dostęp do produktów sezonowych
Zamrożone naszą metodą produkty sezonowe, na przykład letnie – będą świeże nawet zimą. Można dzięki temu przyjemnie zaskoczyć gości restauracyjnych. - Zero Waste!
Kupowanie od nas pasta fresca powoduje, że w kuchni nie pojawiają się żadne straty: resztki, odpadki, niewykorzystane czy przedwcześnie zepsute produkty. Na stół wychodzi danie świeże, a w koszu pozostaje jedynie opakowanie. Dla coraz większego grona szefów kuchni to ważny argument. - Stabilny food cost
Raz obliczony food cost na danie z użyciem naszych makaronów pozostanie w granicach normy, ponieważ przed wydaniem wystarczy je przyprawić parmezanem, oliwą, sosem czy ziołami. Główny zatem składnik w kalkulacji – nasza pasta fresca – będzie stabilny. Taka wiedza jest cenna w skutecznym zarządzaniu kosztami. - Na koniec najważniejsze…
Nasze produkty są po prostu wyjątkowo smaczne i każdy kucharz chętnie się pod nimi podpisze.