Przepisy

Gnocchi z kozim serem i truflami z musem z zielonego groszku

Gnocchi nadziewane kozim serem i truflami na purée z zielonego groszku to doskonale skomponowane danie. Wystarczy dodać tylko parę składników aby rozsmakować się we włoskiej kuchni. Do tego przygotujesz je w błyskawicznym tempie, wystarczy parę minut aby przenieść się smakiem do słonecznych Włoch.

Przepis na 1 porcję

Składniki:

  • Gnocchi nadziewane kozim serem i truflami PERINO – 7 sztuk
  • Boczek wędzony – 50 g
  • Ser dojrzewający – 50 g
  • Bulion warzywny – 250 ml
  • Cebula – ½ cebuli
  • Groszek cukrowy – 100 g
  • Zielony groszek mrożony – 100 g
  • Śmietana 30% – 80 g
  • Tymianek świeży – gałązka
  • Pietruszka nać – gałązka
  • Białe wino wytrawne – 50 ml
  • Oliwa extra vergin – 1 łyżka
  • Masło – 1 łyżka
  • Olej z esencją masła – 50 g
  • Sól – łyżeczka
  • Cukier – ½ łyżeczki
  • Pieprz czarny – 0,01 kg

Sposób przygotowania:

  1. Gnocchi nadziewane kozim serem i truflami PERINO ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  2. Groszek mrożony zalej bulionem, dopraw solą, cukrem i ugotuj do miękkości, przecedź, dodaj śmietanę i zmiksuj. Przetrzyj przez sito, tak aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany.
  3. Boczek wędzony pokrój na cienkie paski i usmaż na oleju z esencją masła, boczek musi być chrupiący.
  4. Na oliwie usmaż cebulę pokrojoną w paski, tak by była lekko twarda.
  5. Dodaj białe wino.
  6. Groszek cukrowy pokrój w paski i zblanszuj, pod koniec dodaj masło i dokładnie wymieszaj.
  7. Dodaj boczek, wcześniej ugotowane gnocchi, cebulę i wymieszaj.
  8. Purée z zielonego groszku rozprowadź na talerzu i ułóż na nim Gnocchi i pozostałe składniki.
  9. Na koniec posyp startym (lub płatkami) serem i dopraw świeżo zmielonym pieprzem.