Gnocchi nadziewane kozim serem i truflami na purée z zielonego groszku to doskonale skomponowane danie. Wystarczy dodać tylko parę składników aby rozsmakować się we włoskiej kuchni. Do tego przygotujesz je w błyskawicznym tempie, wystarczy parę minut aby przenieść się smakiem do słonecznych Włoch.
Przepis na 1 porcję
Składniki:
- Gnocchi nadziewane kozim serem i truflami PERINO – 7 sztuk
- Boczek wędzony – 50 g
- Ser dojrzewający – 50 g
- Bulion warzywny – 250 ml
- Cebula – ½ cebuli
- Groszek cukrowy – 100 g
- Zielony groszek mrożony – 100 g
- Śmietana 30% – 80 g
- Tymianek świeży – gałązka
- Pietruszka nać – gałązka
- Białe wino wytrawne – 50 ml
- Oliwa extra vergin – 1 łyżka
- Masło – 1 łyżka
- Olej z esencją masła – 50 g
- Sól – łyżeczka
- Cukier – ½ łyżeczki
- Pieprz czarny – 0,01 kg
Sposób przygotowania:
- Gnocchi nadziewane kozim serem i truflami PERINO ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Groszek mrożony zalej bulionem, dopraw solą, cukrem i ugotuj do miękkości, przecedź, dodaj śmietanę i zmiksuj. Przetrzyj przez sito, tak aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany.
- Boczek wędzony pokrój na cienkie paski i usmaż na oleju z esencją masła, boczek musi być chrupiący.
- Na oliwie usmaż cebulę pokrojoną w paski, tak by była lekko twarda.
- Dodaj białe wino.
- Groszek cukrowy pokrój w paski i zblanszuj, pod koniec dodaj masło i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj boczek, wcześniej ugotowane gnocchi, cebulę i wymieszaj.
- Purée z zielonego groszku rozprowadź na talerzu i ułóż na nim Gnocchi i pozostałe składniki.
- Na koniec posyp startym (lub płatkami) serem i dopraw świeżo zmielonym pieprzem.