Historia produkcji pasta fresca przez firmę Perino rozpoczęła się we Włoszech w latach 50-tych XX wieku. To właśnie tam dziadek jednego z obecnych właścicieli fabryki cieszył się uznaniem licznych restauracji, do których przez lata dostarczał własne makarony. Co ważne, produkował je samodzielnie, opierając się wyłącznie na oryginalnych, włoskich przepisach. Kultywowanie tej tradycji jest wpisane w naszą misję i jest ona jedną z najcenniejszych rekomendacji oferowanych produktów.
Bazując zatem na oryginalnych recepturach, rozwijaliśmy naszą produkcję, przez lata doskonaląc procedury i wymieniając się doświadczeniami z szefami kuchni oraz wykwalifikowanymi kucharzami na terenie całej Europy Zachodniej. Nasze zaangażowanie zostało docenione i produkty Perino znalazły uznanie w najlepszych hotelach oraz restauracjach w Niemczech, Austrii, Holandii, Belgii oraz w Szwajcarii. A także w Polsce, gdzie rozpoczął się kolejny etap historii firmy.
Polscy specjaliści słyną z pracowitości, otwartości na rozwój i poszanowania dla tradycji. Takie podejście stanowiło dla nas solidny fundament, by właśnie w Polsce kontynuować produkcję pasta fresca. Nasza fabryka z powodzeniem rozwija się nieopodal Warszawy już od 2009 roku, a makarony Perino cieszą się dużą popularnością w niemal wszystkich restauracjach klasy premium w kraju. Nasza unikatowa oferta jest stale dopracowywana, a włoskie receptury objęte są tajemnicą produkcyjną.