Dziczyzna od wieków uznawana była za wykwintne mięso na polskich stołach, którym raczyli się ludzie zamożni. Doceniano jej walory smakowe i zdrowotne, ale była niełatwa do pozyskania. Z czasem wyparta przez mięso zwierząt hodowlanych, dziś powoli wraca do łask. Warto sobie o niej przypomnieć, dlatego Perino oferuje nowy, sezonowy produkt – quadroni z jeleniem.
Dziczyzna charakteryzuje się szczególnym smakiem oraz kruchością. Jest to związane z trybem życia leśnych zwierząt, które w okresie wiosenno-letnim są bardzo aktywne i żywią się wyłącznie tym, co znajdą w naturze. Dzięki temu ich mięso jest chude i nie zawiera antybiotyków czy sztucznych dodatków, często obecnych w paszy dla zwierząt hodowlanych.
Do nowej oferty sezonowej wybraliśmy jelenia – najszlachetniejsze mięso spośród dostępnej dziczyzny. Jelenina jest bogata w żelazo, witaminę B2 i minerały: fosfor, magnez, wapń, a przy tym zawiera mało tłuszczu. Jest to zdrowa alternatywa dla wołowiny i wieprzowiny.
Aby wydobyć z mięsa jelenia to, co najlepsze, długo marynowaliśmy go w czerwonym winie, warzywach i przyprawach. Tak przygotowane mięso zamknęliśmy w formie quadroni, które dziś możesz znaleźć w naszej ofercie sezonowej. Jak zwykle, ugotujesz je w krótkim czasie: 5 minut.
Przy serwowaniu quadroni z jeleniem wystarczą proste dodatki (np. orzechy włoskie, palone masło, szałwia, kasztany, parmezan) by zaskoczyć i oczarować gości. Będzie smakować wspaniale również w grzybowym consomme albo z chutney z cebuli, kolendrą i orzechami. Możesz fantazjować do woli – jeleń to pomysł na prawdziwie królewską ucztę!
PRZEPIS NA QUADRONI Z JELENIEM W GRZYBOWYM CONSOMME
Składniki:
- Quadroni – 9 szt.
- Bulion drobiowy – 250 ml
- Prawdziwki świeże – 100 g
- Prawdziwki suszone – 10 g
- Jałowiec – 2 ziarna
- Świeży tymianek – 2 gałązki
- Świeży rozmaryn – 2 gałązki
- Sól, pieprz, cukier
- Quadroni wkładamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy według przepisu na opakowaniu około 5-6 minut.
- Suszone grzyby namaczamy we wrzątku (200 ml).
- Bulion podgrzewamy i dodajemy świeże i suszone prawdziwki oraz zioła.
- Gotujemy na wolnym ogniu około 2 h, uzupełniając co jakiś czas wodą.
- Doprawiamy solą, cukrem i pieprzem.
- Przecedzamy przez gazę. Nie wylewamy płynu (consomme).
- Ugotowane Quadroni wykładamy na głęboki talerz i zalewamy grzybowym consomme.
Smacznego!
Wszystkich zainteresowanych quadroni z jeleniem lub innymi produktami z oferty Perino gorąco zachęcamy do kontaktu drogą mailową na adres: info@perino.pl.