Aktualności

03 paź 2023

Quadroni z jeleniem czyli królewska uczta dla Twoich gości!

Dziczyzna od wieków uznawana była za wykwintne mięso na polskich stołach, którym raczyli się ludzie zamożni. Doceniano jej walory smakowe i zdrowotne, ale była niełatwa do pozyskania. Z czasem wyparta przez mięso zwierząt hodowlanych, dziś powoli wraca do łask. Warto sobie o niej przypomnieć, dlatego Perino oferuje nowy, sezonowy produkt – quadroni z jeleniem.

Dziczyzna charakteryzuje się szczególnym smakiem oraz kruchością. Jest to związane z trybem życia leśnych zwierząt, które w okresie wiosenno-letnim są bardzo aktywne i żywią się wyłącznie tym, co znajdą w naturze. Dzięki temu ich mięso jest chude i nie zawiera antybiotyków czy sztucznych dodatków, często obecnych w paszy dla zwierząt hodowlanych.

Do nowej oferty sezonowej wybraliśmy jelenia – najszlachetniejsze mięso spośród dostępnej dziczyzny. Jelenina jest bogata w żelazo, witaminę B2 i minerały: fosfor, magnez, wapń, a przy tym zawiera mało tłuszczu. Jest to zdrowa alternatywa dla wołowiny i wieprzowiny.

Aby wydobyć z mięsa jelenia to, co najlepsze, długo marynowaliśmy go w czerwonym winie, warzywach i przyprawach. Tak przygotowane mięso zamknęliśmy w formie quadroni, które dziś możesz znaleźć w naszej ofercie sezonowej. Jak zwykle, ugotujesz je w krótkim czasie: 5 minut.

Przy serwowaniu quadroni z jeleniem wystarczą proste dodatki (np. orzechy włoskie, palone masło, szałwia, kasztany, parmezan) by zaskoczyć i oczarować gości. Będzie smakować wspaniale również w grzybowym consomme albo z chutney z cebuli, kolendrą i orzechami. Możesz fantazjować do woli – jeleń to pomysł na prawdziwie królewską ucztę!

PRZEPIS NA QUADRONI Z JELENIEM W GRZYBOWYM CONSOMME

Składniki:

  • Quadroni – 9 szt.
  • Bulion drobiowy – 250 ml
  • Prawdziwki świeże – 100 g
  • Prawdziwki suszone – 10 g
  • Jałowiec – 2 ziarna
  • Świeży tymianek – 2 gałązki
  • Świeży rozmaryn – 2 gałązki
  • Sól, pieprz, cukier

 

  1. Quadroni wkładamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy według przepisu na opakowaniu około 5-6 minut.
  2. Suszone grzyby namaczamy we wrzątku (200 ml).
  3. Bulion podgrzewamy i dodajemy świeże i suszone prawdziwki oraz zioła.
  4. Gotujemy na wolnym ogniu około 2 h, uzupełniając co jakiś czas wodą.
  5. Doprawiamy solą, cukrem i pieprzem.
  6. Przecedzamy przez gazę. Nie wylewamy płynu (consomme).
  7. Ugotowane Quadroni wykładamy na głęboki talerz i zalewamy grzybowym consomme.

Smacznego!

Wszystkich zainteresowanych quadroni z jeleniem lub innymi produktami z oferty Perino gorąco zachęcamy do kontaktu drogą mailową na adres: info@perino.pl.