Gęsina była od lat serwowana w Polsce podczas różnego rodzaju uroczystości. Jedną z nich był z pewnością 11 listopada, nazywany Dniem Świętego Marcina. Dziś gęsina wraca do łask i coraz częściej możemy spotkać ją w restauracjach oraz w menu cateringów. Swoje miejsce znalazła także w ofercie Perino, gdzie razem ze słodką jarzębiną tworzy wyjątkową symfonię smaku w formie delikatnych ravioletti.
Na Świętego Marcina najlepsza gęsina!
Zagłębiając się w historię gęsiny, dowiadujemy się, że z Dniem Świętego Marcina, przypadającym na 11 listopada, wiąże się interesująca legenda. Głosi ona, że gdy zmarł ówczesny biskup miasta Tours, Marcin został wybrany na jego następcę. Nie chcąc przyjąć urzędu, schował się w gęsiarni. Gęgające ptactwo zdradziło jego kryjówkę, przez co finalnie został on biskupem miasta. Na pamiątkę tego wydarzenia do dziś 11 listopada w niektórych regionach chętnie spożywa się potrawy z gęsiny. Co charakteryzuje ten rodzaj mięsa?
Mięso gęsi przez wielu jest oceniane jako doskonałe w smaku i niezwykle delikatne. Jest ono skarbnicą wartości odżywczych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, a do tego zdrowej porcji witaminy B6, cynku, krzemu, potasu czy też żelaza, z którego niedoborem zmaga się dziś wiele osób. Dodatkowo gęsina jest także dobrym źródłem białka. Nie bez powodu więc określa się ją mianem arystokracji wśród drobiu. Przekonani o tym byli już nasi przodkowie, a mięso to coraz częściej wraca do łask również dziś.
Gęsina w ofercie Perino – ravioletti z gęsiną i jarzębiną
Wysokiej jakości, dobra w smaku polska gęsina to doskonały wybór szczególnie na chłodniejsze czy nawet mroźne dni. W staropolskiej tradycji jadano ją zazwyczaj w okresie zimowym, w okolicach świąt Bożego Narodzenia. W naszych aromatycznych ravioletti umieściliśmy ją w przyjemnym duecie ze słodką jarzębiną, tworząc niezapomnianą kompozycję smaków! Ta niezwykła propozycja doskonale sprawdzi się w towarzystwie wykwintnego sosu z kasztanów, białego wina oraz rozmarynu, ale nie tylko! Delikatny smak ravioletti świetnie podkreśli również oliwa z oliwek, oliwa truflowa, masło, parmezan czy ragù wprost z włoskiej salsicci.
Przepis na ravioletti z gęsiną i jarzębiną w emulsji maślanej z pomarańczowym twistem
Składniki na 10 porcji:
- 1500 g ravioletti z gęsiną i jarzębiną,
- 10 g świeżego, posiekanego rozmarynu,
- 30 g świeżego rozmarynu w gałązce,
- 700 g pomarańczy (sok z pomarańczy, skórka),
- 300 g pomarańczy (segmenty bez błon),
- 80 g selera naciowego, obranego i pokrojonego w julienne,
- 100 g orzechów włoskich, delikatnie rozdrobnionych,
- 100 g masła,
- 60 ml wytrawnego białego wina,
- 70 g drobno startego parmezanu,
- 60 ml oliwy z oliwek,
- 4 g świeżego, ostrego chili,
- 50 g żurawiny kanadyjskiej, przeciętej na pół,
- sól, pieprz czarny do smaku, zest z pomarańczy do smaku.
Emulsja maślana: rozgrzej oliwę z masłem, dodaj seler naciowy, chili świeże, następnie dodaj wino białe, orzechy, zredukuj wino. Dodaj sok z pomarańczy, rozmaryn, zredukuj o połowę. Dopraw do smaku. Następnie dodaj zimne masło i rozprowadź dokładnie rózgą (montewka), następnie starty parmezan. Dodaj ugotowane ravioletti, żurawinę Kanadyjską dopraw do smaku. Zestem z pomarańczy posyp gotowe danie.
Ugotuj Ravioli: Ugotuj w osolonej wodzie i odcedź. Dodaj do sosu z pomarańczy i rozmarynu.
Na talerzu: Ułóż ravioletti na talerzu z sosem, posyp skórką z pomarańczy.
Smacznego!
_____
Wszystkich zainteresowanych ravioletti z gęsiną i jarzębiną lub innymi produktami z oferty Perino gorąco zachęcamy do kontaktu drogą mailową na adres: info@perino.pl. A z okazji zbliżającego się Dnia Świętego Marcina życzymy Państwu wielu apetycznych spotkań przy aromacie wyśmienitej gęsiny!