W Perino często spotykamy się z zapytaniami, które z produktów rekomendujemy do sezonowej karty w restauracji. Choć wśród naszych makaronów znaleźć można całą gamę przysmaków przyrządzanych ze składników dostępnych tylko przez kilka tygodni w roku, to metoda szokowego mrożenia pozwala wydłużyć ich świeżość aż do 15 miesięcy! W efekcie świeże makarony sezonowe można oferować swoim gościom przez cały rok.
Sezonowość na polskim talerzu
Pory roku wyznaczają nam rytm sezonowości produktów. Wiosną cieszymy się innymi owocami i warzywami niż późną jesienią czy zimą. Dlaczego w maju chętniej sięgamy po świeże warzywa, skoro dostępne są w sklepach również w środku zimy? Zależy nam przede wszystkim na smaku i zawartości witamin. Produkty pozyskane w czasie zbiorów są smaczniejsze i posiadają o wiele więcej wartości odżywczych niż w innych częściach roku. Ponadto znacząco spada ich cena, która jest skorelowana z łatwą dostępnością i dużym popytem. Sezonowość jest charakterystyczną cechą kuchni włoskiej, która od początku jest bardzo bliska naszej firmie.
W Polsce trend sezonowości również ma się bardzo dobrze. Wielu restauratorów komponuje menu sezonowe, w którym znajdują się dania charakterystyczne dla danej pory roku. Aromatyczna zupa z wiosennych nowalijek, chrupiące szparagi z jajkiem po benedyktyńsku czy jesienne risotto z polskimi borowikami – to tylko niektóre z sezonowych hitów restauracyjnych. W zależności od polityki lokalu karta dań może zmieniać się co pół roku lub nawet co miesiąc. Niektórzy szefowie kuchni zastanawiają się jednak, co zrobić, by serwować gościom najlepszą jakość nieco dłużej niż przez kilka tygodni. Z odsieczą przychodzą nowoczesne rozwiązania technologiczne, które od lat oferujemy polskiej gastronomii.
Sposób na świeżość przez okrągły rok
Chociaż okres letni w Polsce jest najbogatszy pod względem ilości i dostępności produktów sezonowych, to serwowanie aromatycznych warzyw, owoców i grzybów jest możliwe także w innych miesiącach. Doskonałym sposobem na zachowanie świeżości produktów jest zastosowanie jednej z najstarszych naturalnych metod konserwacji żywności, lecz w nowoczesnym, profesjonalnym wydaniu.
Mowa o głębokim mrożeniu metodą szokową, w której specjalizujemy się w Perino. Dochodzi w niej do bardzo szybkiego zamrożenia produktu, przez co kryształki lodu dopasowują się do jego komórek, nie zmieniając jednocześnie jego wyglądu. Dzięki temu produkt pozostaje w takiej samej postaci jak na początku. Ravioli z truflami, tortellacci z borowikami czy saccottini z dodatkiem gruszki to tylko niektóre z naszych propozycji stworzonych z myślą o restauratorach i właścicielach firm cateringowych, którzy chcieliby serwować swoim gościom i klientom specjały ze świeżych składników przez cały rok.
Produkując głęboko mrożone makarony typu pasta fresca, dbamy o to, by były one jak najlepszym odwzorowaniem propozycji wybitnych mistrzów kuchni. W naszej produkcji bazujemy na oryginalnych produktach i dawnych recepturach oraz wysokiej jakości składnikach. Jest to możliwe dzięki metodzie szokowej, która jest najlepszą metodą konserwowania świeżej żywności i pozwala zaspokajać kulinarne pragnienia gości restauracyjnych bez względu na porę roku.